Rakytník rešetliakový, jeho účinné látky v bobuľách a nutričný profil
Táto malá oranžová bobuľa obsahuje poriadnu nádielku z hľadiska obsahu živín a milujú ju všetky typy pleti od mastnej po suchú. Svojej úžasnej oranžovej farbe vďačí rakytník vysokému podielu karotenoidov s antioxidačnou aktivitou. Bobule rakytníka obsahujú takmer najvyššíí podiel vitamínu C zo všetkých dostupných jedlých plodov ovocia, zeleniny či bylín. V skutočnosti sú jeho koncentrácie vitamínu C 12-krát vyššie ako v pomaranči.
Výrazný je aj podiel vitamínov skupiny B - B1, B2, B6, B3 (nikotinamid, vitamín PP), K, C, A a E, kyselinu listovú, rad silných antioxidantov a minerálov. Šťava vyrobená z týchto plodov je sladká a lahodná a pomôže uzdraviť vaše telo zvnútra.
V skutočnosti ide o malé bobule pestované na kríkoch, ktoré sa nachádzajú v pobrežných a horských oblastiach Ázie a Európy. Pestovanie rakytníka stalo obúbené aj na záhradách Slovákov. V potravinárskom i farmaceutickom priemysle sa používa lisovaný olej z dužiny alebo z celých plodov. Obidve varianty olejov ponúkajú celý rad fantastických výhod pre pokožku. Rakytník rešetliakový má vynikajúce protizápalové vlastnosti na zníženie vnútorného zápalu a jeho silný súbor antioxidantov a živín pomôže znížiť riziko ochorenia bojom proti voľným radikálom.
Vhodnosť použitia extraktov z rakytníka
Olej zo semien rakytníka obsahuje omega-3, omega-6, omega-7 mastné kyseliny v takmer dokonalom pomere spolu s omega-9 a je vhodnejší pre suchú a zrelú pleť. Olej z rakytníka má vynikajúce účinky pri reparačných funkciách pokožky, a taktiež pri regenerácií, vďaka čomu je tento olej ideálny pre problematickú a aknóznu pleť. Rýchlo sa vstrebáva a pomôže zmierniť zápal a znížiť začervenanie.