Ako pripraviť pokožku pred opaľovaním?
1. EXFOLIÁCIA POKOŽKY
Pred prvotným opaľovaním je dôležitým krokom samotná príprava pokožky. A tou je exfoliácia. Umožňuje pokožke zbaviť sa odumretých buniek na povrchu, ktoré sa hromadia, a môže zabrániť rovnomernému opaľovaniu. Za týchto okolností je nevyhnutné byť opatrný a nikdy nezabudnúť na krém na opaľovanie, pretože píling odstraňuje „jemnú ochrannú vrstvu“ na povrchu pokožky, vďaka čomu je pokožka zraniteľnejšia voči UV žiareniu. Preto sa odporúča počkať niekoľko dní medzi exfoliáciou a samotným opaľovaním. Ak máte pochybnosti ako to spraviť, obráťte sa na svoju kozmetičku alebo dermatológa.
2. HYDRATÁCIA POKOŽKY
Čím viac je vaša pokožka vystavená slnku, tým viac sa vysušuje. A ako vysychá, stáva sa citlivejšou na UV žiarenie. Tým, že ju vyživujete dobrým hydratačným krémom, pomáhate jej rekonštruovať ochrannú vrstvu. Ak chcete zvoliť správny postup, ktorý vám najlepšie vyhovuje, neváhajte sa poradiť so svojím dermatológom.
3. SLNEČNÉMU ŽIARENIU SA VYSTAVUJTE POSTUPNE
Ak ste sa tento rok ešte nestihli opaľovať, tak začnite postupne a nie na tom najväčšom slnku počas obeda. Pred ochodom von, si nezabudnite natreť aj pery balzamom s ochranným faktorov SPF. Minimálne 15-30 min. pred odchodom na slnko si naneste na pokožku tenkú vrstvu opaľovacieho krému s ochranným faktorom najmenej SPF 30. V prípade, ak svoju pokožku nenakrémujete, riskujete úpal, ktorý by mohol viesť k rakovine kože. Majte tiež na pamäti, že opaľovanie nie je pre vašu pokožku dobré a zdravé. Skladá sa v skutočnosti z obranného mechanizmu vyvinutého pokožkou proti nadmernému slnečnému žiareniu, takže nezabudnite použiť krém na vysokej úrovni.
4. VITAMÍN E VO VÝŽIVE
Zabezpečte, aby bola vaša strava bohatá na karotén a vitamín E. Vedeli ste, že aj správa výživa, bohatá na karotenoidy (karotény a xantofyly) poháha pokožke pred UV žiarením. Najlepším zdrojom karotenoidov sú predovšetkým ovocie a zelenina, ktoré sú pestro sfarbené.
Najlepším zdrojom karotenoidov sú: mrkva, sladké zemiaky, tekvica, špenát, tekvica, brokolica, mango, marhule, kel, hrášok, paradajky, žltý, oranžový či červený melón. Vitamín E obsiahnutý v rastlinných olejoch, mandliach a orechoch tiež poskytuje ochranu pred slnkom. Neváhajte a pridajte si tieto uúžasné potraviny do svojho denného jedálnička! Pamätajte tiež, že jedlá bohaté na karotenoidy dodajú pokožke oranžový nádych, ktorý vám dodá prirodzený lesk. Vlastnosti týchto potravín však v žiadnom prípade nenahrádzajú ochrannú vrstvu opaľovacieho krému.